top of page

Ruzie in je Relatie? Hoe Conflicten Jullie Sterker Maken

  • rosawinkel
  • 1 nov 2024
  • 4 minuten om te lezen

Bijgewerkt op: 9 dec 2024


Ik ben heel goed in ruzie maken. Nu ben ik dan ook een bijzonder gevoelige vrouw, die geen blad voor de mond neemt en slecht tegen onrecht kan. Ook vroeger was ik, als kleinste van de klas, degene met de grootste mond.


Maar wat betekent het eigenlijk om “goed” te zijn in ruzie maken? Voor mij draait het om leren conflicten niet te vermijden, maar juist te benutten als een krachtig middel. Dat klinkt misschien vreemd, maar laat me uitleggen waarom. Ik ben opgegroeid in een gezin waar emoties alle ruimte kregen. Er werd geschreeuwd, gehuild, en alles werd uitgesproken. Er viel geen enkel scheldwoord, en niemand hoefde te bukken voor rondvliegende voorwerpen, maar we uitten onze gevoelens zonder enige rem. Het mooie hieraan was dat na een emotionele uitbarsting alles weer goed was. We konden gewoon verder met de orde van de dag.


Nu, in mijn relatie, is dat soms een uitdaging. Mijn man komt namelijk uit een heel ander gezin waar conflicten eerder vermeden werden. Voor ons beiden betekent dit: hoe vinden we onze eigen manier van ruzie maken? Het is niet eenvoudig, maar ik geloof dat onze relatie door die conflicten steeds sterker wordt.


"Ruzie is niet iets om bang voor te zijn, maar een kans om te groeien."

Ruzies en Ruis: Wat Gaat Er Mis?


Een belangrijke reden waarom ruzies vaak misgaan, is omdat we niet zeggen wat we echt willen zeggen. We vermijden de kern van ons gevoel, en dat leidt tot ruis. Misverstanden stapelen zich op, en voor je het weet, praat je langs elkaar heen. Ik besef me dat een van de belangrijkste voorwaarden in een relatie is dat je onvoorwaardelijk jezelf kunt zijn bij de ander. Dat je jezelf durft te laten zien, ook als het pijn doet.


Ruzie maken vraagt dat je je hart durft te luchten, dat je zegt wat je echt bedoelt. Maar dat kan eng zijn. Stel jezelf de vraag: wat heb ik echt nodig om me veilig genoeg te voelen om alles eruit te laten komen? En onthoud: als jij je kwetsbaar durft op te stellen geef je gelijk je partner de kans om hetzelfde te doen. Je schept hiermee een fundering voor vertrouwen. Je geeft aan dat je jezelf en je partner vertrouwt om jezelf te laten zien. Een veilige ruimte wordt gecreëerd waarin iedereen belangrijk is. Jij, de ander en dus jullie samen.


Ruzie Maken als Kans


Ik wil je uitnodigen om een conflict te zien als een kans. Laat je weerstand tegen het idee van ruziemaken los. Beschouw het als een perfecte gelegenheid om jezelf en wat jou drijft beter te leren kennen. Het gaat er niet om de ruzie te ‘winnen’, maar om elkaar beter te begrijpen. Ruzie maken biedt de kans om voorbij de oppervlakkigheid te gaan, om wrijving te omarmen en samen nieuw terrein te ontdekken.  


"Wat raakt je het meeste hieraan?"

Waarom Veiligheid Cruciaal is


Een gezonde ruzie ontstaat in een relatie waar veiligheid centraal staat. Als je jezelf durft te laten zien, kun je echt delen wat je raakt, zonder angst voor afwijzing. Het helpt als je leert luisteren, jezelf helder uitdrukt en nieuwsgierig blijft naar de ander. 


Voorbeeld: De Kracht van Luisteren


In plaats van te reageren om je gelijk te halen, probeer je partner echt te horen. Vraag eens door en zeg bijvoorbeeld: "Wat raakt je het meeste hieraan?" Het geeft ruimte aan de gevoelens van de ander en laat zien dat hun emoties serieus genomen worden. Luisteren creëert de basis van vertrouwen, zelfs tijdens een ruzie.


Patronen Herkennen en Doorbreken


Ruzies escaleren vaak als we reageren vanuit oude wonden, angsten of eerdere teleurstellingen. Vaak dragen we onbewuste overtuigingen met ons mee – ideeën over hoe we willen dat de ander reageert, verwachtingen die we nauwelijks onder woorden kunnen brengen. Deze patronen kunnen een conflict verergeren als we ze niet herkennen. 


Een ruzie kan juist een kans zijn om deze patronen te doorbreken. Misschien merk je dat je defensief reageert als jouw partner een kwetsbaar punt benoemt. Door bewust te worden van dat patroon, kun je ruimte scheppen om anders te reageren.


"Ruzie biedt een spiegel die je helpt om destructieve patronen te herkennen en te doorbreken."

Praktische Tips voor Goed Ruzie Maken


1. Blijf bij je eigen gevoel: Probeer niet te interpreteren wat de ander bedoelt of denkt, maar spreek vanuit jezelf. Het helpt om “ik-boodschappen” te gebruiken. Bijvoorbeeld: “Ik voel…” werkt vaak beter dan “Jij doet altijd…”


2. Blijf nieuwsgierig naar de ander: Probeer de ander niet te overtuigen, maar ontdek wat hen drijft en raakt. Dit verdiept het gesprek en voorkomt escalatie.


3. Geef jezelf de ruimte om te reflecteren: Soms kan het helpen om even afstand te nemen en na te denken over wat je echt voelt. Neem de tijd om na een ruzie helderheid te krijgen.


4. Accepteer elkaars verschillen: Onthoud dat jullie beide belangrijk zijn. Door elkaars grenzen te respecteren, geef je ruimte aan de gevoelens van de ander en versterk je jullie relatie.


Coaching en Ondersteuning


Ruzie is niet altijd makkelijk en jezelf uiten is soms een hele weg. Tijdens mijn coachingstrajecten en communicatie trainingen help ik mensen om hun eigen communicatieblokkades te doorbreken en constructief te leren communiceren. Conflicten hoeven geen bedreiging te zijn, maar kunnen een bron van persoonlijke en relationele groei worden. Samen werken we aan die veilige basis, zodat je niet bang hoeft te zijn voor meningsverschillen, maar ze juist kunt zien als een waardevolle kans.  


"Ruzie is niet het einde van verbinding; het kan de weg openen naar nieuwe groei en diepgang."

Met de juiste aanpak kan ruzie maken een prachtig middel zijn om elkaar dieper te leren kennen en om samen sterker te worden.


Comments


bottom of page